Zo zet de coronacrisis de woningmarkt op zijn kop

De coronacrisis slaat als een bom in op de economie, en dus ook op de huizenmarkt. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn daardoor compleet op hun kop gezet. Wat gebeurt er allemaal? We zetten de cijfers op een rij.

Het vertrouwen van starters en woningbezitters in de woningmarkt is harder onderuit gegaan dan ooit tevoren, bleek eerder deze week uit onderzoek van ING. Vooral over de huizenprijzen en hypotheekrente maken zij zich zorgen.

De woningmarkt wordt nu net zo sterk gewantrouwd als tijdens de financiële crisis, zegt ING. Voor het eerst sinds 2013 duikt hun vertrouwensindex onder de 100 punten, wat inhoudt dat meer mensen negatief dan positief zijn over de woningmarkt.

Dat wantrouwen lijkt terecht. De Nederlandsche Bank (DNB) deed deze week een voorspelling van de huizenprijzen de komende jaren. Volgens DNB komen de huizenprijzen dit jaar nog op een plus van zo’n 4,3 procent, maar later dit jaar zal een omslag volgen.

Grootste klap

In 2021 zullen de prijzen met 2,1 procent dalen, zegt DNB, en in 2022 zelfs met 3,7 procent. De afgelopen jaren zaten de huizenprijzen juist enorm in de lift.

Dat de huizenprijzen zo zullen dalen, komt volgens DNB vooral door de toegenomen werkloosheid. In totaal zullen 400.000 mensen door de coronacrisis hun baan verliezen, verwacht de centrale bank.

De grootste klap zal pas volgend jaar gaan vallen: in 2021 loopt de werkloosheid volgens de voorspelling op naar 7,3 procent, hoger dan het in jaren geweest is.

De verwachte lage prijzen zorgen er nu al voor dat minder mensen een huis willen kopen: wie nu koopt, loopt het risico dat zijn huis over een paar jaar flink ‘onder water’ staat. Dat houdt in dat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. In zo’n geval kun je met een flinke restschuld komen te zitten als je het huis weer wilt verkopen.

Volgens de Rabobank zal het aantal woningverkopen dit jaar 11 procent lager uitkomen dan in 2019. Vooral starters zijn bang voor een inkomstendaling en kopen daarom niet. Doorstromers komen daardoor op hun beurt ook klem te zitten: zij kunnen hun huidige huis lastiger verkopen, en zullen dus liever het zekere voor het onzekere nemen.

De bank is een stuk strenger geworden

De economische onzekerheid maakt het ook lastiger voor de mensen die nog wél een huis willen kopen. Zo zijn hypotheekverstrekkers een stuk strenger geworden en moeten kopers meer eigen spaargeld meebrengen. Vooral de aanvragen van zzp’ers en tijdelijke werknemers worden met argusogen bekeken.

En als je dan toch een hypotheek krijgt, is die ook nog eens duurder. Begin dit jaar lag de hypotheekrente nog op een historisch laag niveau, maar de afgelopen weken loopt de rente weer op. Daardoor worden de maandlasten hoger en de maximale hypotheek juist lager.

Sinds half maart is de gemiddelde rente op een hypotheek met een looptijd van 20 jaar met 0,2 procentpunt toegenomen, blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop. Daarmee is de rente nog wel een stuk lager dan een aantal jaar geleden.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×