Woonunits als oplossing

EINDHOVEN – Tijdelijke woonunits op (bouw)terreinen die nog jaren braak liggen, moeten de druk van de verhitte woningmarkt halen in Eindhoven. Wethouder Yasin Torunoglu bekijkt of die oplossing op korte termijn te realiseren is.

Om hoeveel units, voor wie precies en op welke terreinen, wil de wethouder nog niet zeggen. Voor de hand liggen ontwikkelingsgebieden als Van der Meulen-Ansems aan de Vestdijk of het Campina-terrein, maar ook terreinen in Internationale KnoopXL rond het station/Fellenoord. Timon van der Horst van BPD Vastgoed, dat het Campina-terrein gaat ontwikkelen, ziet er wel iets in. Sterker nog de projectontwikkelaar voert al eerste gesprekken over het tijdelijk huisvesting aan het Eindhovensch Kanaal.

Torunoglu sprak op het symposium Woningbouw Brabant 2018 van opleidingsinstituut Spryg Real Estate Academy in Radio Royaal op Strijp-S. Het gaat om terreinen die vaak nog jaren leeg liggen omdat de ontwikkeling tijd kost. Hij kwam met het voorbeeld van een jong stel dat op zijn spreekuur kwam. ,,Allebei werken ze bij een callcenter. Voor een sociale huurwoning moeten ze jaren wachten, een vrijesectorhuurwoning is te duur en ze kunnen maar weinig hypotheek krijgen. Ze zoeken al anderhalf jaar en kunnen echt geen kant meer op. Voor hen moeten we op korte termijn klappen maken”, aldus de wethouder. Om de druk van de woningmarkt af te halen wil hij die units inzetten. Eerder gebeurde dat ook in Amsterdam,  waar onder meer tijdelijke woningen van de Oirschotse leverancier De Meeuw gebruikt zijn. Over de uitvoering en de locaties wil hij nog niets kwijt. Dat komt binnenkort.

Een eerste zogenaamde massastudie van het plan SDK Vastgoed en LEVS architecten voor woningen op de parkeergarage van Hartje Eindhoven aan de PSV-laan in Eindhoven.

De tijdelijke units zijn een nieuw element in het Bouwoffensief van de wethouder. Dat begon met de aanwijzing van drie locaties voor 1300 woningen: de Castilliëlaan, de PSV-laan en de Willemstraat. Binnenskamers werkt de gemeente bovendien aan een ‘rode loper-beleid’. ,, We proberen onze procedures te versnellen voor projectontwikkelaars met plannen voor middeldure huurwoningen, die duurzaam zijn en werk opleveren voor mensen uit onze kaartenbakken. ,,Anderen zullen achteraan moeten sluiten, want we kunnen niet alle plannen tegelijk behandelen.”

Thema van het congres was versnelling van de woningbouwopgave. De provincie heeft vorig jaar becijferd dat er tot 2030 120.000 woningen gebouw moeten worden in Noord-Brabant. Gedeputeerde Erik van Merrienboer meldde dat dat aardig lukt. Brabant is met ruim 7 procent nieuwe woningen koploper in Nederland dat niet verder kwam dan 5,5 procent toegevoegde nieuwe huizen. Voor 128.000 woningen zijn er nog plannen, bijna 60 procent daarvan is zelfs ‘hard’ en zo goed als zeker. Zo’n 70 procent van de woningen komt te staan in inbreidingsgebieden in steden én dorpen. In 2019 verwacht de provincie zo’n 11-12.000 woningen te bouwen.

Heb jij het moeilijk om een woning te vinden in Eindhoven en omgeving? Wij bieden via deze nieuwsbrief een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan. In dit gesprek krijg je van ons de handigste tips. Vul het contactformulier op onze website hier in of bel naar 040 245 7844.

Een beeld van het congres Woningbouw Brabant 2018 van Sprygg in Radio Royaal op Strijp-S. Helemaal rechts aan de tafel wethouder Yasin Torunoglu van Eindhoven met naast hem wethouder Gaby van den Waardenburg van Helmond. Vierde van rechts Theo van Kroonenburg, directeur van corporatie Sint Trudo.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×