Evoluon, een nieuw designmuseum?

EINDHOVEN – Oud-wethouder Staf Depla wordt voorzitter van een stichting die plannen heeft met het Eindhovense Evoluon. Dat het om een designmuseum gaat, wil Depla niet bevestigen.

De kans dat er een rijksmuseum voor design en techniek in Eindhoven komt, is sinds vorige week reëel. Maar hoe groot is de kans dat zo’n museum uiteindelijk onderdak vindt in het iconische Evoluon? Van de drie groepen ondernemers die toekomstplannen voor het Evoluon hebben ingediend bij Philips, is er in ieder geval een bij die daar serieus werk van lijkt te maken.

Dat is de groep rond de Bestse vastgoedfamilie Goevaers. Onderdeel van het bod dat Goevaers c.s bij Philips – de eigenaar van het Evoluon – hebben neergelegd, is een plan voor een ‘publieke ruimte’. De programmering van die ‘publieke ruimte’ wordt neergelegd bij een stichting-in-oprichting. Beoogd voorzitter van die stichting is de voormalige Eindhovense wethouder Staf Depla (PvdA).

Niet netjes

Wat de stichting voor plannen heeft in het Evoluon en of het inderdaad om een designmuseum gaat, wil Depla niet zeggen. ,,Dat zou niet netjes zijn”, laat hij telefonisch vanuit zijn woonplaats Utrecht weten. ,,We willen de plannen eerst toelichten aan Philips en de jury die uiteindelijk gaat over de vraag wie het Evoluon kan overnemen. Daarnaast zijn die plannen pas interessant voor Eindhoven als ze doorgaan. Gebeurt dat niet, dan verdwijnen ze immers in een la.”

Regio Envelop

Depla zette dit voorjaar na twintig jaar een punt achter zijn politieke carrière. Tijdens zijn tweede periode als wethouder in Eindhoven zette hij zich vooral in voor versterking van het vestigingsklimaat in Brainport. Dat resulteerde onder meer in de zogenoemde Regio Envelop, een investeringsimpuls van het Rijk van 130 miljoen euro. Onderdeel van die envelop is het plan voor een design- en techniekmuseum onder de naam ‘Evoluon 2.0’. ,,Een hartstikke goed plan waar ik nog steeds voor de volle honderd procent achter sta”, aldus Depla.

Afgelopen week werd bekend dat cultuurminister Ingrid van Engelshoven van D66 de Raad voor Cultuur gevraagd heeft om advies uit te brengen over de mogelijke vestiging van een rijksmuseum voor design en techniek in Eindhoven. Dat gebeurde nadat de D66-fractie in de Tweede Kamer daar met steun van de VVD om gevraagd had.

Naar verwachting in april volgend jaar wordt duidelijk wat het advies is van de cultuurraad, waarna het woord opnieuw is aan de minister en vervolgens de Tweede Kamer.

Philips heeft het uit de jaren zestig daterende Evoluon in oktober van het vorig jaar in de verkoop gedaan. In februari van dit jaar werd het gebouw door Van Engelshoven op de Rijksmonumentenlijst geplaatst. Die status vormt een flinke beperking voor de bouw- en verbouwingsmogelijkheden van een nieuwe eigenaar. Wie dat wordt, moet een door Philips ingestelde jury nu gaan bepalen.

Nog drie plannen

Van alle plannen en ideeën die de afgelopen maanden over tafel gingen, zijn er nu nog drie over. Behalve de groep-Goevaers zijn dat de groep Foolen & Reijs Vastgoed/ Hurks, en de firma Libéma van Dirk Lips, ondernemer uit Rosmalen met ruim twintig pretparken.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×