Starters nemen meer risico bij het aankopen van hun huis: geen ontbindende voorwaarden 

Bij het kopen van een huis kiezen steeds minder starters voor de ontbindende voorwaarden. Volgens vergelijkingssite Independer is dat bijna een op de drie. Ze denken daar meer kans mee te maken op een woning, maar dit brengt een groot risico met zich mee.  

Dankzij de ontbindende voorwaarden kun je nog afzien van het kopen van een huis ook als het koopcontract al getekend is. Bijvoorbeeld als je de financiering niet rond krijgt of als uit de bouwkeuring blijkt dat er nog verborgen gebreken zijn.  

In het eerste kwartaal van 2018 was het percentage dat geen ontbindende voorwaarden afsprak nog 12 procent, drie jaar later 30 procent, blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. De hypotheker bevestigt dit beeld. ” het lijkt wel of het een norm begint te worden voor het kopen van een huis” zegt de woordvoeder van De Hypotheker. Ze denkt dat dit komt omdat er veel wordt overboden op een huis. Als een huis lager wordt getaxeerd, moet je namelijk het verschil met eigen geld betalen.  

In deze krappe woningmarkt zie je dat starters sneller en ondoordachter handelen. Ze hebben misschien eerder al achter het net gevist en doen alles om maar een huis te bemachtigen. Met alles risico’s van dien”, aldus Marga Lankreijer-Kos, hypotheekexpert van Independer. “Een huis kopen is een belangrijke stap in je leven. Ga daar niet roekeloos mee om en laat je alsjeblieft goed adviseren door bijvoorbeeld een aankoopmakelaar en een hypotheekadviseur.” 

Ook De Hypotheker zegt bij klanten altijd af te raden zonder ontbindende voorwaarden een huis te kopen. “Wel kunnen we helpen met het op tijd in orde maken van alle documenten, nog vóór de aankoop van de woning. Dan kun je de periode dat de ontbindende voorwaarden gelden verkorten, wat aantrekkelijker is voor de verkoper”, aldus Carina Kloet. 

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×