Kopers in regio Eindhoven-Helmond bieden tot wel 100.000 euro over op woningen.

Weer breekt de woningmarkt alle records aan het begin van dit tweede coronajaar. Flinke prijsstijgingen en een bedroevend klein aanbod leidt tot dat er vaak veel word overboden. Soms word er wel 75.000 of 100.000 euro overboden.

Er word daarom ook gesproken over een beroerd eerste kwartaal van dit jaar. In Eindhoven wordt in 60 procent van de gevallen overboden, in de regio 50 procent. In Son en Breugel zelfs bij 100 procent van de meest gewilde woningsoorten. In Eindhoven hebben we gezien dat er een ton meer werd betaald voor een vrijstaand huis.

Er zijn meer dan genoeg voorbeeld. Van tweekappers of vrijstaande woningen waar zo’n 75.000 tot 100.000 euro meer voor wordt geboden. Er werd een huis van zeven ton verkocht en iemand wilde 63.000 euro meer bieden. Uiteindelijk kreeg ze de woning niet omdat er iemand nog 25.000 euro meer bood.

De dieptepunten hebben alles te maken met de enorme krapte op de woningmarkt, meldt de NVM in zijn kwartaalcijfers. Niet alleen in Eindhoven – dat een dieptepunt van 430 woningen in het aanbod noteerde – en de omliggende gemeenten, maar ook in Helmond slaat het kraptespook toe. Het aantal beschikbare woningen daalde daar in een jaar tijd met 46 procent. Mels signaleert dat de markt sinds 1995 niet zo krap was. ,,Terwijl we wel de grootste prijsstijgingen hebben en de gemiddelde woningprijs in de regio al op zo’n 392.000 euro ligt. Per woningzoekende is er anderhalve woning beschikbaar, tegen ‘normaal’ meer dan vijf of zes. Iedereen wacht nu ook op elkaar. Iemand die te groot woont, kan geen geschikt appartement vinden en dus kunnen gezinnen niet doorstromen en vinden starters ook niets.”

 

Eindhoven de rug toekeren

Een lichtpunt noemt ze nog wel: in het eerste kwartaal van dit jaar daalde het aantal woningen dat gekocht werd door particuliere beleggers. ,,Dat is goed nieuws voor starters, want die hebben dan minder concurrentie.” Oorzaak is de 8 procent overdrachtsbelasting die beleggers sinds dit jaar moeten betalen.

De cijfers tonen verder volgens haar aan dat steeds meer kopers Eindhoven de rug toekeren en hun heil zoeken in de regio waar ze meer waar voor hun geld krijgen. Mels weet daar alles van, als makelaar in het tv-programma Voor hetzelfde geld, ziet ze de trek naar buiten toenemen. ,,En je moet steeds verder weg om een betaalbare woning te vinden.” Corona geeft nog een extra zetje: want nu willen we een tuin en een extra werkkamer in de woning en die zijn in de stad al helemaal niet te betalen.

Dus stijgen bijvoorbeeld de prijzen nu harder in Helmond, de Peel en de Kempen dan in de stadsregio: 15 tegen 8,2 procent. ,,Er is geen aanbod, dan kun je ook niks verkopen. De markt is echt opgedroogd en dus zijn vooral jonge starters gedwongen te gaan huren of de stad de rug toe te keren, Je ziet nu zelfs in Luyksgestel zeven of acht kopers voor een huis, terwijl dat toch altijd de minst dynamische markt was”, zegt Van Santvoort. Dat blijkt ook in Eersel waar in het eerste kwartaal van dit jaar 70 procent van de woningen gekocht werd door iemand van buiten. En bijbouwen? De gemeente heeft volgens de makelaar verzuimd om plannen te maken, want plaats is er genoeg.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×