Overdrachtsbelasting: wie betaalt wel en wie niet

Het kabinet is van plan om van 2021 t/m 2025 de overdrachtsbelasting deels af te schaffen, zo bleek uit de Miljoenennota. Maar hoe zit het nou precies? Wie betaalt wel overdrachtsbelasting en wie niet? Vier vragen over de nieuwe verhuisbelasting in 2021.

Wie hoeven vanaf 1 januari geen overdrachtsbelasting meer te betalen bij de aanschaf van een huis?

Alle kopers tussen de 18 en 35 jaar die zelf de woning gaan betrekken worden eenmalig vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Het maakt niet uit of zij ooit eerder een woning hebben gekocht.

Wie betalen wel overdrachtsbelasting bij de koop van een huis?

Kopers van 35 jaar of ouder of kopers die vanaf 2021 al eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling betalen 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Voorwaarde is dat zij zelf in de gekochte woning gaan wonen en dat schriftelijk aangeven bij een notaris. Kopers die niet zelf in de woning gaan wonen, zoals beleggers en investeerders, betalen 8% overdrachtsbelasting. Dat geldt ook voor ouders die een woning kopen voor hun kind. De Belastingdienst controleert achteraf of een koper zelf in de gekochte woning woont of niet eerder gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling.

Een stel koopt samen een huis. Wat nu als een van de kopers boven de 35 is en de andere daaronder?

De vrijstelling van overdrachtsbelasting is persoonlijk. Degene van 35 jaar of ouder betaalt 2%, de koper jonger dan 35 jaar betaalt geen overdrachtsbelasting over zijn of haar deel.

Ik ben jonger dan 35 en de sleuteloverdracht van mijn net gekochte woning vindt in december 2020 plaats. Moet ik dan toch overdrachtsbelasting betalen?

Ja. De maatregel gaat per 1 januari 2021 in. Het is verstandig om in dat geval het gesprek aan te gaan met de verkoper om de overdracht uit te stellen tot na de jaarwisseling.

 

bron: vereniging eigen huis.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×