Huis kopen Eindhoven: Twijfel na uitbrengen van een bod? Tijdens deze fasen trek je het bod zonder consequenties in

Je zit volop in de zoektocht naar jouw perfecte huis. Het aanbod is niet heel groot, dus je doet wat concessies hier en daar. Je komt een huis tegen en je weet dat je snel moet zijn, dus je regelt een bezichtiging en je brengt direct een bod uit. En ineens krijg je het benauwd. Je twijfelt of dit wel echt de woning is die je wil hebben. Wat nu? Kun je nog terug?

Om daar antwoord op te geven, moet eerst gekeken worden naar de exacte situatie. Er zijn vier opties:

Optie 1: je hebt een bod uitgebracht, maar nog geen reactie.

Geen stress. Je kunt je bod nog intrekken. Zolang je geen reactie hebt ontvangen, kan er nog van alles gebeuren. Je kunt je bod op dit moment ook nog aanpassen. Dit geldt voor zowel de koopprijs als de ontbindende voorwaarden.

Optie 2: je hebt een bod uitgebracht en een tegenbod ontvangen.

Nu ben je in onderhandeling. Het staat je in deze fase nog gewoon vrij ook in onderhandeling te gaan met andere verkopers. Je mag altijd op meerdere huizen tegelijk bieden en zelfs in onderhandeling zijn. Ook in deze fase mag je jouw bod nog altijd wijzigen of intrekken. Nog steeds geen stress dus.

Optie 3: je hebt een bod uitgebracht en dat is geaccepteerd.

Hartstikke mooi natuurlijk, maar als je twijfelt begin je nu toch langzaam wat stress te voelen. Toch is er in deze fase ook nog steeds niet zoveel aan de hand. Zelfs als de verkoper je bod accepteert, mag jij je bod nog intrekken. Een mondelinge overeenkomst is in dit geval niet bindend. Staat het niet zwart-op-wit? Dan kun je er nog steeds zonder problemen onderuit.

Optie 4: je hebt een bod uitgebracht en een voorlopig koopcontract getekend

Nu is het moment om slapeloze nachten te hebben. In het voorlopig koopcontract zijn jullie het eens geworden over de prijs en de voorwaarden. Staat jouw handtekening onder dit contract, dan bereik je een principeakkoord over de koop en is de woning van jou. Wel heb je een wettelijke bedenktijd van drie dagen waarin je alsnog door het oog van de naald kunt kruipen en de koop mag annuleren. Na deze drie dagen gelden de ontbindende voorwaarden die in het voorlopig koopcontract zijn opgesteld, bijvoorbeeld een financieel voorbehoud.

Heb je alle fasen gehad en laten verlopen en wil je echt onder de koop uit? Ook dat kan, maar wel tegen betaling van 10% van de koopsom.

Je hebt echt nog behoorlijk wat bedenktijd op het moment dat je een bod hebt gedaan. Het uitbrengen van een bod wil daarentegen ook niet direct zeggen dat jij en jij alleen aanspraak maakt op de woning. Het is echter wel goed om serieus na te denken over het uitbrengen van een bod. Dat scheelt weer een aantal slapeloze nachten.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×