Hypotheek Eindhoven: Tips voor een hypotheek na je pensioen

We worden steeds ouder, maar we voelen ons tegelijkertijd steeds jonger. Wie tegenwoordig de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, zit allang niet meer achter de geraniums. We zijn ondernemend en zitten vol plannen. Verhuisplannen bijvoorbeeld. Als gepensioneerde is een hypotheek bemachtigen echter niet altijd eenvoudig, omdat je minder inkomen hebt dan toen je nog werkte. Met deze vier opties kun jij gewoon nog een hypotheek krijgen als je gepensioneerd bent.

Gebruik de overwaarde

Gebruik de overwaarde van je woning. De kans is heel groot dat de waarde van je woning in de afgelopen jaren flink is gestegen. De prijs die je er destijds voor hebt betaald, ligt wellicht veel lager dan de waarde die je er nu voor kunt krijgen zodra je de woning verkoopt. Daarnaast heb je misschien al wel wat afgelost op je woning? Deze overwaarde kun je vervolgens onder bepaalde voorwaarden opnemen en inzetten.

Hypotheek met NHG

Sluit een hypotheek af met NHG. In dat geval is er namelijk meer mogelijk. Voor senioren geldt namelijk dat er gekeken wordt naar de werkelijke maandlasten. Stel dat je een aflossingsvrije hypotheek hebt, dan kijkt de hypotheekverstrekker naar wat je werkelijk aan rente kwijt bent per maand en naar de relatief kleine aflossing over het niet-aflossingsvrije deel. Bij een deels aflossingsvrije hypotheek kun je dus meer hypotheek krijgen. Voorwaarde is dat de hypotheek minstens twintig jaar vaststaat en de hypotheek moet gelijk zijn aan of lager dan de oude hypotheek.

Seniorenlening

Sommige hypotheekverstrekkers bieden speciale leningen voor senioren. Deze seniorenlening houdt rekening met de woonwensen en de financiële situatie van deze doelgroep. Niet iedere hypotheekverstrekker heeft deze mogelijkheid, dus het is goed om je daar eerst in te verdiepen voordat je in gesprek gaat. Het helpt in deze gevallen als je een aanvullend inkomen hebt, bijvoorbeeld door aanvullende pensioenvoorzieningen, eigen geld of beleggingen. Helaas telt het inkomen dat je verdient na je pensioen vaak niet mee als onderdeel van je pensioeninkomen.

Blijvers- of verzilverlening

Als laatste bieden sommige gemeenten en provincies ook mogelijkheden voor senioren in de vorm van een blijvers- of verzilverlening. Met een blijverslening krijg je de mogelijkheid langer zelfstandig te blijven wonen. De verzilverlening geeft je de mogelijkheid de overwaarde op te nemen om je pensioeninkomen aan te vullen. Met deze leningen stijgen de maandlasten niet. De rente wordt namelijk bijgeschreven bij de hypotheekschuld en verrekend bij de verkoop van de woning.

Let er verder op dat hypotheekverstrekkers tien jaar voor de daadwerkelijke pensioengerechtigde leeftijd al rekening houden met de nieuwe financiële situatie op het moment dat deze leeftijd daadwerkelijk wordt bereikt. Vanaf 57 jaar worden de regels voor het verstrekken van een hypotheek al aangescherpt en gelden bovenstaande tips dus ook voor jou.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×