Expats bestormen de woningmarkt

Trots laat Vivek Kariyavula de plek zien waar zijn nieuwbouwwoning komt. De 37-jarige IT’er uit India werkt bij Philips en kwam zeven jaar geleden met zijn vrouw naar Nederland. Nu woont hij nog in de Molenstraat in Eindhoven, maar volgend jaar verhuist hij naar Strijp R. Vivek is één van de vele expats die in Eindhoven wilt blijven wonen.

Samenhorigheid

Vivek kocht samen met een groep andere Indiërs verschillende huizen in de straat. “We geloven sterk in samenhorigheid”, legt hij uit. “We eten samen, we gaan samen op vakantie, we vieren samen feest en daarom wilden we ook bij elkaar wonen.”

Wil je graag Vivek zijn uitleg horen?

Klik hier voor Vivek zijn verhaal

En Vivek is niet de enige expat die een koopwoning betrekt. Expats in Eindhoven kopen steeds vaker een woning in plaats van dat ze een huis huren. Vooral de afgelopen twee jaar is het aantal internationale kopers in de Lichtstad enorm toegenomen. Dat blijkt uit een  rondgang langs Eindhovense makelaars door Omroep Brabant.

Makelaars passen zich aan

“Ruim de helft van de gesprekken die wij voeren zijn in het Engels”, zeggen de makelaars in Eindhoven. Eentje verkocht negen huizen in één straat aan Vivek en zijn collega’s. “Het is een substantiële groep geworden die inmiddels met grote regelmaat huizen koopt”,

Maar, er is ook een keerzijde. De grote interesse die expats hebben in koopwoningen drijft de prijzen op. Voor een tussenwoning in de wijk Meerhoven betaalde je drie jaar geleden bijvoorbeeld 250.000 euro.. “Nu is dat met een ton verhoogd, dat komt mede door expats. Voor starters is het daarom op de woningmarkt in Eindhoven extra lastig.

Little Italy of China Town

In Meerhoven weten ze er inderdaad alles van. De wijk staat inmiddels al bekend als Wokhoven of Expathoven. Ralf Huybregts is bestuurder bij één van de drie bewonersverenigingen daar. “Ik heb geleerd om mensen eerder in het Engels aan te spreken dan in het Nederlands, bijvoorbeeld in het winkelcentrum.”

Ralf Huybregts over de vele expats in zijn wijk:

Klik hier voor Ralf Huybregts zijn interview

Reactie gemeente Eindhoven

De gemeente Eindhoven laat in een reactie weten dat ze door de huisvestingswet weinig invloed kunnen uitoefenen op wie waar woont. “Maar wij zien ook dat de druk op de woningmarkt toeneemt”, aldus een woordvoerder. “Enerzijds hebben we als stad en regio nieuwe werknemers en studenten uit binnen- en buitenland hard nodig om onze economie sterk te houden, maar dit brengt ook uitdagingen mee. Het is daarom belangrijk om de ontmoeting in de wijk te stimuleren én om divers te blijven bouwen aan de stad.”

 

 

 

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×