Aankoopmakelaar Eindhoven: Zonnepanelen

Vanaf 1 januari van dit jaar is de btw op zonnepanelen, die worden geplaatst op daken of bijgebouwen van woningen, afgeschaft. Dat maakt het voor nog meer huishoudens aantrekkelijk om te kiezen voor zonnepanelen. Zonnepanelen blijven een behoorlijke investering. Maar waar moet je eigenlijk op letten op het moment dat je zonnepanelen aanschaft?

Financiering

Zelfs met het afschaffen van de btw is de aanschaf van zonnepanelen nog steeds een behoorlijk investering. Verdiep je daarom allereerst eens in de financieringsmogelijkheden. Er is geen landelijke subsidie meer, maar gemeenten bieden vaak nog wel bepaalde subsidies voor het verduurzamen van je woning. Verdiep je daarnaast ook eens in de verschillen tussen het huren en kopen van zonnepanelen. Beiden hebben hun (financiële) voor- en nadelen.

Type zonnepanelen

Naast de zonnepanelen heb je ook een omvormer en bij voorkeur een monitoringssysteem nodig. De meest voorkomende zonnepanelen zijn de poly- (meestal blauw) en de mono-panelen (meestal zwart). Los van smaak doen deze twee soorten qua kwaliteit niet heel veel voor elkaar onder. Het verschil zit vooral in het maximaal vermogen (de Wattpiek) van het paneel. Hoe meer Wattpiek, hoe meer het paneel opwekt. Bedenk dus vooraf hoeveel stroom je wilt opwekken. Op basis daarvan kun je het aantal panelen in combinatie met het vermogen bepalen. De omvormer en het monitoringssysteem worden vaak aangeboden door de leverancier zelf. Daar heb je niet altijd een keuze in.

Weersomstandigheden

Vanaf het moment dat de kostbare zonnepanelen op je dak liggen, wil je deze het liefst zo lang mogelijk laten liggen. Echter de panelen liggen buiten en dat maakt ze dus ook gevoelig voor invloeden van buitenaf. Onder normale weersomstandigheden waaien de panelen echt niet zomaar van je dak af, mits goed gelegd natuurlijk. We krijgen in Nederland wel steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden, waardoor de panelen ook kwetsbaarder worden. Een goede verzekering is daarom aan te raden. Check bij de verzekeraar goed wat precies onder welke omstandigheden wordt verzekerd.

Brand

Je moet er niet aan denken, maar met al die elektriciteit neemt de kans op brandschade toe. Onder je panelen, maar bijvoorbeeld ook in de meterkast. Dit is dan ook een van de redenen dat je de panelen altijd moet laten plaatsen door een erkend bedrijf. Om het risico te verminderen op brandschade moeten de panelen door een expert zijn aangesloten. Wil je de panelen verzekeren tegen brand, dan verbinden veel verzekeraars hier voorwaarden aan. Wat precies wordt gedekt binnen welke verzekering, verschilt vaak per verzekeraar. Voorkom dat je onder-, maar ook zeker oververzekerd bent door van tevoren goed uit te zoeken wat je precies gedekt wilt hebben.

Zodra je besluit zonnepanelen aan te schaffen of te huren is het inschakelen van een erkende installateur altijd een goed idee. Zij kunnen je goed adviseren over de juiste plek en de juiste panelen. Ook verzorgen zij de installatie waardoor je op een veilige manier en met een gerust hart gebruik kunt maken van je panelen. Heb je ze daarbij ook nog goed verzekerd, dan zit jij er de komende jaren warm bij.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×