Huis kopen waar op letten

 

HUIS KOPEN TIPS 

Tegenwoordig is het kopen van een huis in Eindhoven lastig. Maar je bent erop gebrand je droomhuis te vinden. Waar begin je en waar moet je vooral op letten?

Gedurende het aankoopproces moet je met verschillende zaken rekening houden. Hieronder vind je een lijst met 15 tips die wij aanbevelen bij het kopen van een nieuw huis. Indien gewenst kunnen wij je van A tot Z  begeleiden in het aankoopproces. Hiervoor betaal je ons dan wel een courtage. Maar in vele gevallen ben je goedkoper uit als je ons als specialist in de arm neemt.

 

 

HUIS KOPEN WAAR OP LETTEN?

 

Huis kopen checklist

Check van te voren waar je droomhuis aan moet voldoen. Dit bespaart je tijd!

Doe hierbij de test om te kijken welk huis jou het beste bevalt.

 

Onderzoek eerst je financiële mogelijkheden

Alles valt of staat bij de mogelijkheden van financiering van je toekomstige huis. Daarom raden we je aan altijd eerst een hypotheekgesprek te hebben. Wij brengen je graag in contact met een hypotheekadviseur waar we op een prettige manier mee samen werken. Alles op een rijtje hebben is wel zo geruststellend.

 

Bezichtig overdag

Bezichtig het huis bij daglicht! Dan krijg je de beste indruk van het huis. Ook valt bij daglicht de details meer op. Denk bijvoorbeeld aan het schilderwerk of krassen in de vloer.

 

Bekijk meerdere huizen

Ga altijd meerdere huizen bekijken alvorens je een huis te gaat kopen. Dit is een van de belangrijkste aankopen in je leven. Door verschillende huizen te hebben gezien kan je ze goed met elkaar vergelijken en heb je ook een beter idee wat je voor je geld kan kopen.

 

Maak zelf ook foto’s en neem een meetlint mee

Ook al staan er foto’s van het huis op internet, dan is het nog verstandig om zelf foto’s te maken van het huis. Zo kan je alle details die voor jou belangrijk zijn vastleggen en later weer terugkijken. Neem ook een meetlint mee en papier en pen. Dan kan je alvast enkele ruimtes opmeten die van jou van belang zijn.

 

Check huizenaanbod via Social Media

Veel makelaars adverteren tegenwoordig hun aanbod ook op Facebook. Soms worden nieuwe huizen hierop eerder geadverteerd dan op Funda. Zorg dat je er snel bij bent en volg de makelaars op Facebook.

 

Bezichtig een interessant huis minimaal twee keer

Heb je een woning gevonden waar je interesse in hebt? Twijfel dan niet om nog een keer te kijken. Na één keer kijken mis je vaak details die je de tweede keer wel ziet. Zo voorkom je een verkeerde beslissing of neem je twijfel weg. Wil je nog een tip over het bekijken van de woning, lees dan vooral de volgende twee tips!

 

Controleer achterstallig onderhoud

Bekijk nauwkeurig de conditie van het huis. Zijn de kozijnen rot? Zijn er sporen van vocht onder het dak? Reken globaal uit wat het achterstallig onderhoud jou gaat kosten. Wij adviseren om bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Zij maken een rapport op voor jou met daarin een overzicht van de herstelkosten m.b.t. achterstallig onerhoud.

 

Onderzoeksplicht

Dat wil zeggen dat jij er alles aan moet doen om goed op de hoogte te zijn van de conditie van het huis. Wij adviseren je over de bouwtechnische staat en zullen bij onduidelijkheden een aanvullend (bouwkundig-) onderzoek aanraden. Dan weet je dat er niets over het hoofd wordt gezien en dat er na een eventuele koop geen vervelende zaken aan het licht komen.

 

Onderzoek de apparatuur

Let op hoe oud de cv-ketel en de keukenapparatuur is. Vraag na of er garantie op de vaatwasser zit en wanneer het laatste onderhoud is gepleegd op de cv ketel. Het vervangen van een cv-ketel kost al snel zo’n 1500 euro.

 

Verken de buurt

Heb je het gevoel dat je hier wil wonen? Zijn er scholen dichtbij voor de kinderen? Kortom: ga eerst eens in de buurt kijken!

 

Koop een huis voor de toekomst

Hoe ziet jouw leven er over 5 jaar uit? Heb je inmiddels 3 kinderen en woon je dan liever buiten het drukke centrum? Het is belangrijk hier over na te denken. Anders kan een snelle verhuizing je geld gaan kosten. Denk hierbij aan de overdrachtsbelasting die je moet terugverdienen.

 

Zijn er uitbouw mogelijkheden?

Wil je graag je woonkamer met 3 meter verlengen? Of wil je een dakkapel plaatsen aan de voorkant van je huis? Of toch liever aan de achterkant? Onderzoek wat er bouwtechnisch mogelijk is en of je een vergunning krijgt voor deze werkzaamheden.

 

Bezichtig altijd met z’n tweeën

Neem iemand mee tijdens jouw bezichtiging. Twee personen zien meer dan één. Ook kijkt een tweede “neutrale” persoon objectief naar het huis. Zelf zie je misschien alles door een roze bril maar het is ook belangrijk dat iemand jouw enthousiasme kan temperen en de realiteit meer onder ogen ziet.

 

Niet te enthousiast, maar ook niet te kritisch

Zoals gezegd, ben niet te enthousiast tijdens de bezichtiging. Als je laat merken dat je het huis te graag wil kopen dan zal de verkoopmakelaar (namens zijn  klant) dat in zijn voordeel uitbuiten. Uiteindelijk zal je dan teveel voor het huis betalen. Het is ook niet goed als je te kritisch bent. De verkoopmakelaar kiest dan liever voor een andere partij.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×